Chiapudding
Med chiafrön trollar du fram fantastiska, näringsrika och smarriga chiapuddingar eller chiasmoothies! Här kommer några recept med ekologiska, mumsiga chiafrön! Njut med god aptit!

Med chiafrön trollar du fram fantastiska, näringsrika och smarriga chiapuddingar eller chiasmoothies!
Här kommer några recept med ekologiska, mumsiga chiafrön! Chiafrön är fullspäckade med nyttiga näringsämnen, proteiner, fibrer och omega 3-fettsyror.
Börja med chia-gel som du enkelt kan tillsätta av på gröten, i yoghurten eller som bas i din smoothie. Chia binder till sig enormt mycket vätska och sväller upp till ett magvänligt gel. Det här gelet passar utmärkt för att ge konsistens och tjocklek i smoothier, puddingar etc. Du tillreder chiagel genom att blanda chiafrön med önskad vätska i förhållandet 1:9. Prova tillreda chiayoghurt med mandelmjölk samt testa att tillsätta t.ex. lakritspulver, kanel etc.!
Chiapudding med mandelmjölk
- 2-3 matskedar chiafrön
- 2-2,5 dl mandelmjölk
- 1-2 matskedar risproteinpulver
- 1 tsk vaniljextraktpulver
- juicen av en halv lime
- 2 dl av dina favoritbär
Blanda mandelmjölk, risprotein, limejuice och vanilj. Tillsätt chiafrön och blanda. Ställ smeten i kylen och låt gelet bildas i ca 15 minuter. Portionera sedan i vackra lager av chiapudding och dina favoritbär.
Söta till slut agave eller honung om du önskar.
Chiapudding med mynta och choklad
• 1,5 dl chiafrön
• 7,5 dl mandeldryck eller kokosmjölk
• 8 msk (mörkt) agavesirap
• 8 msk råkakaopulver
• 1 tsk pepparmyntsolja
Mixa alla ingredienser förutom chiafröna i en blender. Häll blandningen tillsammans med chiafröna i en skål och låt svälla i minst 4 timmar.
Chiapudding med lakrits och choklad
• 1,5 dl chiafrön
• 7,5 dl mandeldryck eller kokosmjölk
• 8 msk (mörkt) agavesirap
• 8 msk råkakaopulver
• 3 msk lakritspulver
Mixa alla ingredienser förutom chiafröna i en blender. Häll blandningen tillsammans med chiafröna i en skål och låt svällas i minst 4 timmar.
Chiapudding med mocca
• 1,5 dl chiafrön
• 3,5 dl starkt kaffe (utan koffein)
• 4 dl mandeldryck eller kokosmjölk
• 8 msk (mörkt) agavesirap
• lite kanel och kardemumma
Koka kaffet och låt det svalna. Bland mjölk, sirap och kryddor. Häll blandningen med chiafröna i en skål och låt det svällas i minst 4 timmar. Njut tillsammans med cashewkräm.
Chiapudding med bär
• 1,5 dl chiafrön
• 6,5 dl mandeldryck eller kokosmjölk
• 8 msk (mörkt) agavesirap
• 2 dl bär enligt smak, t.ex. jordgubbar och svarta vinbär
Blanda alla ingredienser förutom chiafrön i en blender. Häll blandningen tillsammans med chiafröna i en skål och låt det svällas i minst 4 timmar.
I detta recept har man mindre mängd vätska eftersom bären är saftiga i sig.
Njut med god aptit!