Gurkmeja - recept

Gurkmeja - din anti-inflammatoriska vän!

Visste du att gurkmejan är anti-inflammatorisk och hjälper kroppen att lindra smärtor? Gurkmeja (curcuma longa) är en kraftig gul krydda, som traditionellt används i sydasiatiska kök, men även i medicinskt syfte.

Gurkmejans medicinska användning baserar sig på ämnet kurkumin. Måttliga mängder av gurkmeja befrämjar även magens välmående. Gurkmejan fungerar som en naturlig detox för levern, och kan ha befrämjande verkan gällande vikt och ämnesomsättning. Inom kinesisk medicin har gurkmejan även använts för depression. Gurkmejan har många starka anti-inflammatoriska egenskaper, som din kropp kan utnyttja - utan biverkingar!

Med gurkmeja kan du förbereda hälsodrycken "guldmjölk", som har otaliga hälsobefrämjande egenskaper. Gurkmeja tillsammans med svartpeppar hjälper kurkuminet bättre att tas upp av kroppen.

 

Guldmjölk

2,5 dl mandelmjölk (eller annan mjölk)

1 tsk kokosolja

1/4 tsk gurkmejapasta

honung för sötning

Blanda ihop alla ingredienser (förutom honungen) i en kastrull på svag värme. Rör om hela tiden, låt det inte koka. Tillsätt honungen sist.



Gurkmejapasta (för guldmjölken)

0,6 dl gurkmeja

1/2 tsk svartpeppar

1,25 dl vatten

Blanda ihop alla ingredienser i en liten kastrull, på medelvärme. Rör om hela tiden, ända tills blandningen blir till en tjock pasta. Pastan är snabb att förbereda, så var noga med att inte bränna pastan i bottnet. Förvara den kallnade pastan i kylskåpet.