Öljästflingor - en smakfull och enkel källa till B-vitaminer

Öljästflingor som även kallas näringsjästflingor eller bjäst är det vegetariska kökets superhjälte. Allt fler näringsjästpåsar ramlar ner i kundvagnen tack vare flingornas stora halt av B-vitaminer och smarriga ostliknande smak. Som bonus är de lättanvända och priset fördelaktigt..

 På marknaden hittar vi många olika näringsjästprodukter med varierande näringsinnehåll. Vad beror skillnaden på?

Hos Happy Food Store säljs bl.a. Valioravintos Öljästflingor. Juha Sihvonen som jobbat med öljästflingor sedan12 år tillbaka hos Valioravinto svarar på frågan. Juha är livsmedelskemist och är därmed sakkunnig i hur de olika näringsämnena fungerar i vår kropp.

- För 20 år sedan studerade jag kemi vid universitetet och fick goda baskunskaper i kosttillskott men för att verkligen förstå sig på hur de fungerar måste man kontinuerligt lära sig mer och ha ett nyfiket sinne. Därför älskar jag att jobba hos ett företag som är specialiserat på kosttillskott, berättar Juha ivrigt.

Vadå för öljäst?

- Öljäst har i tiderna fåtts av ölbryggeriernas sidoflöden. När jästen filtreras ur ölet har människan kunnat ta den till vara som mat. Därför har öljästen traditionellt en aningen besk smak, berättar Sihvonen när han funderar på ölets historia.

I dagens läge behövs det ingen öl för att producera öljäst. Istället för ölbryggerier utnyttjar man sidoflöden i sockerfabriker, d.v.s.. melass. Ölens överskottsjäst används idag som djurfoder. Detta är anledningen till att öljäst idag kallas för näringsjästflingor. Valioravintos Öljästflingor har fått namnet efter företagets långa historia och tradition.

- Förr i tiden hette öljästflingorna Doktor Müllers Öljäst som fanns på marknaden i flera årtionden,  ända sedan Valioravinto grundades. Öljästflingor är en äkta hälsoprodukt och har alltid varit en viktig del av vårt sortiment. Med tiden har Rikas Öljästflingorna utvecklats från det ursprungliga receptet och enligt marknadens önskemål.  Under de senaste åren har försäljningen av Valioravintos Öljästflingor vuxit explosionsartat. Enligt Sihvonen ligger orsaken i att allt fler väljer att äta veganskt.

Tillverkningssättet berikar öljästflingorna

Öljästflingor kommer till då jäst odlas i melasslösning som matas med olika näringsämnen. Slutresultatet av denna process är näringsjäst som är rikt på B-vitaminer, fibrer och protein (hälften av flingornas vikt). Valioravintos Rikas (betyder rika) Öljästflingor innehåller ännu mer näringsämnen än vanligt.  

- I vår näringsjäst finns det mångdubbelt av B-vitaminer i jämförelse med vanlig näringsjäst. Det beror på att jästen matas under odlingsprocessen även med vitaminer. Vitaminerna är delvis syntetiska men jästen omarbetar dem till organisk och naturlig form, berättar Sihvonen.

Valioravintos Öljästflingor innehåller därför även B12-Vitamin som vanligtvis inte förekommer naturligt i näringsjästflingor. B12-vitamin är superviktigt speciellt för vegetarianer och äldre personer.  

 I dag kan vi stöta på många olika sorters näringsjäst som delvis är berikade med olika mineraler. Ofta handlar det om kosttillskott som är färdigt plattade/pressade till tabletter. En typisk jästbaserad mineral är t.ex. selen. Jästen omformar vanligt selen till en ytterst aktiv form.

Hur använder man öljästflingor, d.v.s. näringsjästflingor?

Tack vare sin fylliga smak och fina näringsprofil rekommenderar vi att du inte hettar upp flingorna.  Näringsjästflingor passar till vilken mat som helst. Du kan även prova att tillsätta dem i din smoothie eller prova som veganskt parmesan eller tillsammans med pesto för att förstärka smaken. Näringsjästflingor lyfter fram aromerna i maten. Den rekommenderade dagsdosen är 1-2 matskedar.  

- Själv strör jag näringsjästflingor över filen, då jordgubbssylten ibland är slut, fnissar Sihvonen.

 

Valioravintos Rikas Öljästflingor hittar du hos Happy Food Store här>>