Frukost som ger energi

Smarrig hemgjord och glutenfri havremüsli, även kallad granola, är kul variation till glutenfri frukost. Fiberrik bovetegröt är en välsmakande räddning på en hektisk morgon.

Glutenfri müsli

Celiakiveckan firas den 6 –12 september 2021 med temat “Laga glutenfritt tillsammans”. Veckan uppmärksammar glutenintolerans med avsikt att förmedla kunskap om glutenfri kost, matlagning, bakning samt glutenfria produkter.

Glutenfri havremüsli

  • 6 dl glutenfria havregryn
  • 2 dl mandelspån
  • 2 dl fröblandning (solrosfrön, pumpafrön, cashewnötter)
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 ½ dl vatten
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1 dl olivolja
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 2 dl russin
  • 2 dl torkade bär eller frukter

Blanda ihop havregryn, mandelspån, fröblandning och kokosflingor i en skål.

Mät upp vatten och farinsocker i en annan skål. Värm upp vatten-sockerblandningen i mikrovågsugn. Tillsätt olja, salt och vanillinsocker. Blanda med de torra ingredienserna och rör om väl.

Fördela blandningen på en ugnsplåt och rosta i ugnen i 150 grader cirka 45 minuter. Vänd på några gånger under rostningen. Låt svalna och blanda ihop russin och torkade bär eller frukter. 

Lägg färdig müsli i en lufttät glasburk. Receptet ger 14 dl färdig müsli.

Tips! Glutenfria havregryn går att ersätta med samma mängd av glutenfria boveteflingor.

Frasig rågröt med bovete

  • 2 dl boveteflingor
  • 4 dl vatten
  • 200 g färska eller frysta bär
  • 1 msk socker
  • 1 msk linfrökross
  • 1 banan
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 1 dl mandelmjölk, glutenfri havredryck eller dylikt
  • Toppa med färska bär

Mät boveteflingor i ett durkslag och skölj av först med kallt vatten, sedan med varmt vatten och till slut ännu en gång med kallt vatten. Lägg i en skål och tillsätt vatten. Sätt skålen i kylskåpet över natten.

I fall du använder frysta bär, lägg dem i kylskåpet. 

Häll ut vattnet från boveteflingorna och skölj av flingorna ännu en gång. Tillsätt boveteflingorna och resten av ingredienserna i en mixer.

Blanda till en jämn gröt. Fördela i skålar och dekorera med färska bär.

Text och bild: Marjo Jokinen, Finska Celiakiförbundet