Gurkmeja gör gott för hälsan!

Under de senaste åren har gurkmeja blivit mycket populär bland människor som är intresserade av sitt välmående.
Gurkmeja gör gott för hälsan!

Gurkmeja är en gräsväxt som är besläktad med ingefära och vars rot ger ett starkt gult, aromatiskt kryddpulver. Gurkmeja har använts i tusentals år i indiska och kinesiska hälsotraditioner, bl. a. för att vårda levern och stödja immunförsvaret. I Indien använder man upp till 1,5-2 gram gurkmeja per dag. I Europa har gurkmeja främst använts som smaksättare i maten. Dock har hälsofördelarna blivit numera mer kända och intresset ökat snabbt.

Gurkmeja - det gula guldet

Indien är den överlägset största producenten av gurkmeja men den odlas också i Asien och Afrika.

Gurkmeja klarar inte av den nordiska vintern, men rotstocken kan förvaras i en sval och mörk källare för att övervintra. Gurkmeja är en flerårig växt som är besläktad med ingefära. Gurkmejans rot används för att göra ett starkt gulaktigt kryddpulver som används i curry och andra kryddblandningar. Gurkmeja har en mycket aromatisk smak. Ayurveda är en traditionell indisk medicin som ser gurkmeja som en växt som vårdar levern och andningsorganen samt stärker immunförsvaret.

I kinesisk tradition har gurkmeja även använts för att stödja leverns hälsa. I Europa har användningen av gurkmeja tidigare varit ganska begränsad. Under de senaste åren har intresset ökat i takt med att västerländska forskare har lyft fram gurkmejans många potentiella hälsofördelar.

Forskning om gurkmeja

Gurkmeja väcker intresse världen över. Bara under 2000-2013 utfördes det 5000 olika studier inom ämnet.

En mängd hälsopåståenden väntar på att bli godkända av EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) och behandlingen pågår fortfarande.

Gurkmeja - rå, malen eller extrakt?

Kurkumin och curcuminoider är gurkmejaväxtens aktiva ämnen som innehåller de viktigaste hälsofördelarna. I färsk eller malen gurkmeja är dock innehållet av kurkumin ganska lågt och effekterna kan vara rätt begränsade. Om du vill få full effekt räcker det inte att äta rå gurkmeja eller använda den som torkat pulver. Rå eller malen gurkmeja är bra men gurkmejaextrakt möjliggör en bättre effekt.

Gurkmeja har en låg absorptionsförmåga när den tas oralt vilket beror på att kurkumin snabbt metaboliseras och att absorptionen i cirkulationen är dålig. Därför finns det extrakt som bearbetats med olika metoder för att skapa det mest effektiva preparatet på marknaden. En metod har visat sig vara särskilt effektiv och det kallas BCM-95®-extrakt. Det patenterade BCM-95® gurkmejaextraktet har en mycket omfattande forskningsbakgrund.


Beställ produkter med gurkmeja i vår webbshop >>