Foodin råchoklad är ett hållbart val

Det var en gång en kakaoböna - där börjar chokladens historia. Än idag är kakao- och chokladindustrin förknippad med allvarliga orättvisor: barn- och slavarbete, omänskliga arbetsförhållanden och extremt låga löner. Lyckligtvis finns det dock choklad som produceras enligt rättvisa regler - och det hittar du på våra hyllor. Den choklad vi säljer kan du njuta av med gott samvete. Hållbart tillverkad choklad lämnar en god eftersmak. I den här artikeln tar vi en titt på produktionen av den kakao som används i Foodins chokladsortiment.

En person håller i en delad kakaofrukt i Amazonas regnskog

Foodin använder kakao som produceras på ett ansvarsfullt och hållbart sätt - med respekt för människor och natur.

Kakaons ursprung i Foodins produkter

Den kakao som används i Foodins produkter är peruansk kakao av den ursprungliga sorten Criollo. Denna kakaoböna, som är känd för sin överlägsna kvalitet, har en lång historia i de frodiga regnskogarna i den peruanska Amazonas. Criollo-kakaobönor odlas på ett hållbart sätt och produceras enligt reglerna för rättvis handel - med respekt för miljön och odlarna. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att bevara den biologiska mångfalden.

Kakao för en bättre värld och för att stötta små odlare

Den kakao som används i Foodins produkter produceras i små jordbrukssamhällen med 10-15 familjejordbrukare. Hållbara jordbruksmetoder utvecklas tillsammans med samhällena och jordbrukarna får råd och utbildning. Förutom att lära sig om kakaoodling får småbrukarna gratis utbildning i t.ex. hygien och kost för att främja hälsan.

Småbrukare erbjuds gemensamma anläggningar där kakaon fermenteras, torkas och bearbetas ytterligare för att sedan skickas till Finland. De får också låna gratis verktyg som hjälper dem att odla och har tillgång till lån utan ränta för att underlätta livet.

Det är också viktigt att se till att små jordbrukare får tillräcklig ersättning för sitt hårda arbete. Att utbilda kakaoodlare i ekologiskt jordbruk och produktionsmetoder (t.ex. kompostering) kommer också att bidra till att en bätte skörd och inkomst. När jordbrukarfamiljerna har en tryggad försörjning kan deras barn också gå i skolan. Kakaobönderna får också stöd för att betala skolavgifter för sina barn och köpa kläder, till exempel.

Hälsofördelar med råkakao

Råkakao kallas ibland för gudarnas mat och är en näringsrik ingrediens som får din kreativitet att blomstra och ger dig ett leende på läpparna. Konsumtion av råkakao har visat sig öka känslan av välbefinnande och främja avslappning.

Dessutom hjälper den näringsrika och högt värderade råkakaon också till att gå ner i vikt genom att öka fettomsättningen och få blodet att flöda.

De olika ingredienserna i kakao skyddar också cellerna och hjälper till att bekämpa fria radikaler, samtidigt som de minskar oxidativ stress.

Visste du förresten att kakao är ett av de livsmedel som innehåller mest magnesium? Magnesium är känt för att påverka så många som 300 reaktioner i kroppen. Kan det finnas ett godare sätt att få en rejäl dos magnesium?

Fermentering är hemligheten bakom kakaons unika smak

De mogna kakaobönorna samlas in från jordbrukarna och transporteras till en gemensam station som byggts för småbrukarna för fermentering och torkning. Kakaobönorna fermenteras först i 4-5 dagar. Fermenteringsprocessen gör att kakaobönorna utvecklar en förstklassig arom och ändrar färg från lila till vackert brunt.

Fermenterade bönor torkas. Under regnperioden sker torkningen med hjälp av maskiner, medan solen torkar kakaobönorna på sommaren. När kakaobönorna har torkats är de redo att ätas som sådana eller bearbetas vidare till kakaoprodukter. 

Kokonainen raakakaakaopapu on luonnollisesti se kaikkein käsittelemättömin kaakaotuote.

Hela kakaobönor

Den hela råa kakaobönan är naturligtvis den mest obearbetade kakaoprodukten. Det är en stark smakupplevelse, som lämpar sig till exempel för att doppas i honung. Ett starkt val: det räcker med ett par bönor om dagen.

Råkakaobitar eller råkakaonibs

Råkakaonibs tillverkas genom att man skalar och maler kakaobönor. Kakaonibs är perfekta att äta som snacks så som de är eller som en del av en snacksblandning för att ge lite energi. Nibs kan användas till en mängd olika desserter eller müsli, eller för att ge en trevlig munkänsla till exempelvis bakverk, gröt och smoothies. 

Råkakaomassa

Kakaomassa mals från kakaonibs med den traditionella stenkvarnsmetoden. Detta ger den en sammetslen konsistens och en rik, utsökt smak. Du kan använda den i bitar, pulver eller smält form i en mängd olika desserter, smoothies eller som ingrediens i hemlagad råchoklad.

Råkakaosmör

Kakaosmör framställs genom pressning av kakaomassa. Kakaosmör är ett utmärkt val för bakning, desserter och smoothies. Kakaosmör kan också användas för att tillverka härligt fyllig vit choklad.  Det lockande, sött doftande kakaosmöret smälter i händerna och absorberas väl av huden. 

Råkakaopulver

Kakaopulver är malen kakaomassa. Råkakaopulver är idealiskt för många olika varma drycker, bakning och för att tillverka råchoklad.