Mot avskogning!

Europeiska kommissionen vill avskaffa produkter som orsakar avskogning från marknaden. Det är ett utmärkt beslut, då avskogningen tillsammans med klimatförändringen är en av de ödesdigra frågorna för vår planet.

Skog

EU:s mål är att företagen i framtiden tydligt ska kunna identifiera den geografiska plats där deras importerade produkter har tillverkats. Strängare regler håller på att utarbetas, särskilt för import av soja, nötkött, palmolja, trä, kakao och kaffe, som endast skulle tillåtas till EU om det kan visas på ett tillförlitligt sätt att produktionen av produkterna inte har påskyndat avskogningen.

EU:s strategi är viktig och de nya reglerna skulle innebära en klar etisk och miljömässig förbättring jämfört med den nuvarande situationen - åtminstone om reglerna respekteras. Kommissionens beslut skulle säkert också främja utvecklingen av den europeiska växtproduktionen - sojabönor odlas ju redan i Europa, och finns även i vårt sortiment. Finska linser finns också redan tillgängliga hos oss.

Våra produkter bekämpar avskogning

SKUGGKAFFE. Gran Palomar-kaffet, som har blivit en favorit bland våra kunder genom åren, är ett exempel på skuggkaffe - och skuggkaffe är ett konkret val för den biologiska mångfalden. Skuggkaffe odlas på ett sätt som främjar den biologiska mångfalden, mitt i naturen, med träd som skuggar kaffebuskarna. Gran Palomar-kaffet är därför inte ett plantagekaffe, dvs. det produceras inte intensivt i monokulturplantager som har lett till avskogning.

Många av Cafetorias andra ekologiska kaffesorter som säljs hos oss odlas också högt uppe i bergen, där kaffebuskarna växer långsamt med mindre syre och skugga från högre växter. Den höga höjden skyddar också kaffet från många skadeinsekter, vilket eliminerar behovet av bekämpningsmedel.

Så genom att välja ett skuggkaffe kan du göra din del för den biologiska mångfalden - mot avskogning!

 

 

PARANÖTTER. Paranötter förändrar världen till det bättre. De bidrar till att bevara Amazonas regnskogar, världens lungor.

Vilda paranötsträd i Amazonas regnskog får lokalbefolkningen att skydda sina skogar. För många människor i Amazonasregionen är paranötterna den enda betydande inkomstkällan, och därför är de särskilt uppskattade. Så genom att äta paranötter gör du en liten insats för att skydda unika ekosystem och bekämpa avskogning - och du får en selenförstärkning för din egen hälsa.

De utsökta och välsmakande paranötterna från Aduki-serien växer vilt och starkt i Amazonas regnskog i Bolivia. Exploateringen av dem ger arbete åt 15 000 lokala samlare som plockar nötterna, som väger knappt två kilo och faller från träden, från marken. Skalning, rengöring och förpackning av paranötter skapar sammanlagt 45 000 arbetstillfällen. Skörd av paranötter bevarar regnskogens biologiska mångfald och förhindrar avskogning.

BÖNOR OCH LINSER. Att välja bönor istället för kött bidrar både till att kontrollera klimatförändringarna och till att bekämpa avskogning.

Vegetarisk mat har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än animaliska rätter. Medan ett kilo nötkött förbrukar 15 koldioxidekvivalenter kan bönor klara sig med 0,65.

Det finns också en förlust av biologisk mångfald, på grund av boskapsuppfödning när skogar huggs ner för att betas. Det är också mycket ineffektivt att återvinna växtproteiner genom djur. Det är häpnadsväckande att till och med i Finland används cirka 95 procent av sojan som djurfoder och endast cirka 5 procent som människoföda. En vanlig blandad ätare kommer alltså i praktiken att mumsa i sig mer soja än en vegetarian på ett år.

NATURKOSMETIKA. Förutom många ätbara ingredienser används endast naturliga ingredienser i naturkosmetika. Ju mer naturkosmetika används, desto mer värderas naturliga råvaror och desto mer bevaras och utvecklas den biologiska mångfalden.

En stor del av de råvaror som används i naturkosmetika odlas ekologiskt, vilket är ett utmärkt alternativ för att bevara den biologiska mångfalden.

EKOLOGISKT. Det står klart att ekologiskt jordbruk räddar bin. Den biologiska mångfalden frodas på ekologiska marker och den viktigaste miljöpåverkan från ekologiskt jordbruk är att bevara den biologiska mångfalden. Konventionell produktion använder bekämpningsmedel, vilket gör livet svårt för insekter och fåglar. Exempelvis har studier visat att neonikotinoider som används för att bekämpa skadeinsekter är skadliga för bin och humlor. Neonikotinoider och andra laboratorieutvecklade bekämpningsmedel får inte användas på ekologiska åkrar. Detta är en av anledningarna till att det finns nästan en tredjedel fler växt- och djurarter på ekologiska gårdar än på konventionella gårdar.

Minskande antal pollinatörer hotar livsmedelsproduktionen: 75 % av alla livsmedelsgrödor behöver pollinatörer för att producera en skörd. Utan pollinatörernas arbete skulle vi inte ha bär, frukt eller nötter att plocka. Bin är också en naturlig del av näringskedjan, så när pollinatörer försvinner, försvinner också de fåglar som äter dem.

Inom livsmedelssektorn är ekologiska produkter därför ett val mot naturförlust. Mångfalden av växtsorter och pollinatörsvänliga jordbruksmetoder i ekologisk produktion bidrar till att många vilda djur- och växtarter får fler levnadsförhållanden.

PRODUKTER FRÅN BIN. Binas gåvor kan användas inte bara för att stödja ditt eget välbefinnande, utan också som ett val för en bättre värld. Bin och andra pollinatörer spelar alltså en viktig roll för den biologiska mångfalden. Genom att föredra biprodukter kan man hjälpa till att rädda dem.

Vi säljer till exempel honungsprodukter från Pesosen mehiläistarhat, som Esa och Minna Pesonen har levererat till oss i tjugo år. Pesonens biodlingar ligger i Sastamala- och Hämeenkyrö-områdena, där terrängen är en blandning av åkrar, skogar och små vattenområden. Deras hårt arbetande bin har ett brett utbud av blommor och deras pollineringsförmåga är utmärkt.

 

 

Bara bra produkter

Varje produkt vi säljer är ett bättre val för människor och miljö - och för den biologiska mångfalden. Vi känner till bakgrunden till våra produkter och har ett nära samarbete med de små företag som tillverkar och importerar våra produkter. Vi investerar i långsiktigt samarbete, vilket också innebär ett långsiktigt arbete för en bättre värld.

Hyllorna hos oss är fulla av produkter som backas upp av konkreta åtgärder för att skydda den biologiska mångfalden. Efter att till exempel ha besökt Frantsila örtagård och A. Vogels trädgård (som alla kan beskrivas som ett paradis för pollinatörer) är vi övertygade om att vi tillsammans förändrar världen!

Naturen blir fattigare när människor försöker bli rikare

Förlusten av biologisk mångfald har allvarliga konsekvenser för planeten och naturligtvis för människans levnadsförhållanden, livsmedelsproduktion och ekonomi. Vid sidan av klimatförändringarna är det därför viktigt att bekämpa förlusten av biologisk mångfald - med andra ord att arbeta för biologisk mångfald.

Förutsättningen för allt liv är att planeten har blomstrande miljöer med en rik mångfald av växt- och djurarter. Som ett resultat av mänsklig verksamhet finns det allt färre växter och djur på jorden. Hela arter håller på att dö ut, och enligt naturpanelen IBPES är upp till en miljon arter av flora och fauna hotade av utrotning.

Huvudorsaken till naturförstöring är förändrad markanvändning, vilket leder till föroreningar och förstörelse av livsmiljöer. En stor del av förlusten av livsmiljöer orsakas av den nuvarande livsmedelsproduktionen, som innebär att regnskogarna röjs för betesmark för boskap eller palmoljeplantager. Detta förvärrar erosionen, dvs. att marken slits bort, och förvärrar förlusten av livsmiljöer. Expansionen av den byggda miljön och energiproduktionen bidrar också till att livsmiljöer försvinner.

Klimatförändringarna påskyndar också förlusten av livsmiljöer, och tjuvjakt och överfiske har också en allvarlig inverkan. Eftersom klimatförändringar och förlust av livsmiljöer är starkt sammankopplade, bidrar lindring av klimatförändringar ofta till den biologiska mångfalden. Det är därför viktigt att man i kampen mot klimatförändringarna alltid tar hänsyn till hur åtgärderna påverkar den biologiska mångfalden. Varje växt- och djurart har sin roll i naturen och sin plats i näringskedjan.

När vi skyddar den biologiska mångfalden försvarar vi också allt det som möjliggör människans liv, hälsa och välbefinnande - t.ex. andningsbar luft, rent vatten och mat. Även om vårt individuella bidrag till världen är begränsat kan var och en av oss göra skillnad. Faktum är att till och med varje ord och varje handling som vi gör påverkar världen en liten bit i en viss riktning. Tillsammans förändrar vi världen!