Good Life Coffee - bättre kaffe, bättre liv

Good Life Coffee är ett företag grundat av Lauri Pipinen som fokuserar på högkvalitativt, etiskt odlat kaffe. Målet är att ge kaffeälskare en förstklassig kaffeupplevelse och ett bra liv för dem som arbetar med kaffe. Kaffet varierar beroende på säsong och säljs som enskilda individer, var och en med sin egen speciella karaktär.
Good Life Coffee

Good Life Coffee är ett företag grundat av Lauri Pipinen som fokuserar på högkvalitativt, etiskt odlat kaffe. Målet är att ge kaffeälskare en förstklassig kaffeupplevelse och ett bra liv för dem som arbetar med kaffe. Kaffet varierar beroende på säsong och säljs som enskilda individer, var och en med sin egen speciella karaktär.

- Vi rostar gott kaffe för att vi vill förmedla budskapet om gott kaffe. Vi vill också själva dricka gott kaffe, sammanfattar Lauri Pipinen från Good Life Coffee det viktigaste.

Good Life Coffee startade som ett café i Helsingfors 2012. Grundaren Lauri Pipinen ville ha ett café i Helsingfors där kaffet självt skulle stå i centrum. Utgångspunkten var naturligtvis en passion för kaffe. Lauri ville visa att kaffe kan ha andra dimensioner än vad vi är vana vid i Finland. Good Life Coffee blev snabbt en pilgrimsort för alla som gillar gott kaffe. Efter några år öppnade Good Life Coffee (GLC) också ett rosteri med eget namn när man insåg att Finland behövde ett rosteri av internationell standard. Rosteriet fortsätter i samma anda som kaféet började, och erbjuder ett alternativ till bulkförsäljning. Cafét är nu historia, den stängdes i slutet av 2019 och Good Life Coffee fungerar i dag endast som ett rosteri.

 

Ruohonjuuri verkkokauppa Good Life Coffee paahtimo

 

Vad är företagets filosofi och varför har ni fokuserat just på högkvalitativt, etiskt odlat kaffe?

- Avoid Bad Life är vårt företags attityd och motto. Det omfattar den känsla av välbefinnande som följer med en god kopp kaffe och gör det goda livet möjligt för alla som arbetar med kaffe. Vi strävar också efter att undvika det dåliga livet och att göra just det vi tycker om att göra.

Vi vill att vårt kaffe ska smaka gott, och det enda sättet att säkerställa detta är att få kaffet av högsta kvalitet i vårt sortiment, för det finns inga magiska tricks som får ett dåligt kaffe att smaka gott. Vi tillsätter ingenting i vårt kaffe, de är 100 % kaffe. Vår viktigaste uppgift är därför att försöka bevara den kvalitet som jordbrukarna har producerat på sina gårdar. Vi kan inte förbättra kvaliteten, vi kan bara behålla den eller göra den värre, säger Lauri.

 

Ruohonjuuri verkkokauppa Good Life Coffee pavut

 

GLC:s kaffe kommer från små odlare och gårdar som fokuserar på att odla kaffe av hög kvalitet. Kvalitetskaffe med god smak ger också bättre ersättning till producenten. Kaffe odlas vanligtvis av människor som är stolta över sin produkt och som är professionella inom sitt område. Att respektera och ta hand om naturen är också en självklarhet för dem, eftersom de vet att en sund jord ger den bästa skörden.

Berätta det viktigaste om era kaffesorter?

- Vi har två olika kaffesorter som säljs hos er, och båda finns både som bönor och malet kaffe. Det andra kaffet är en mörk rostning, som är lite mer intensiv och fyllig i smaken. Det andra kaffet är lite lättare rostat, balanserat och sött med en lätt fruktighet. Båda kaffen är utmärkta så som de är, men de passar bra även med havremjölk. Den mörkare rostningen fungerar också bra som espresso eller i en mokabryggare.

Kaffet är alltid av ett enda ursprung, dvs. det är inte blandat från flera olika ursprung. Vi köper alltid in vårt kaffe under säsong och i små partier för att garantera kaffets kvalitet och färskhet. Därför kan kaffet ändras några gånger om året. Ett mörkrostat brasilianskt kaffe som köps på våren kan alltså vara colombianskt på hösten. Kaffet är dock alltid detsamma, och kaffets ursprung anges alltid på påsen och mer detaljerat på webbplatsen, säger Lauri.

De första partierna kommer från Colombia och Honduras.

- Det ljusare colombianska kaffet kommer från Manaure-regionen i nordöstra Colombia och är ett resultat av ett projekt av organisationen Inconexus som heter "Women's power". Projektet syftar till att stärka kvinnliga jordbrukare i regionen och hjälpa dem att förbättra sina produktionsmetoder, producera kaffe av bättre kvalitet och få ett bättre pris för det. Projektet syftar också till att förbättra produktionsmetoderna på ett mer ekologiskt sätt. Kaffebäret handplockas, det översta lagret av bäret avlägsnas och fermenteras i 18 timmar innan det torkas i solen. Noggrant handarbete i varje arbetsfas garanterar ett kaffe med ren smak. Kaffet är en blandning av Castillo och Caturra som är underarter av Arabica och typiska kaffesorter i Colombia.

Det mörkare honduranska kaffet kommer från den västra delen av landet, Las Capucas-regionen. Kaffet är också en produkt av flera små odlare i regionen, som har samlats av organisationen COCAFCAL. Organisationen har grundat en "kaffeakademi" som har skapats för att dela kunskap om bättre kaffeodling, marknadsföra kaffet i regionen och förbättra jordbrukarnas livskvalitet. Kaffet är en blandning av flera Arabica-sorter som odlas i regionen och bearbetas på samma sätt som colombianskt kaffe, berättar Lauri ivrigt.

 

Ruohonjuuri verkkokauppa Good Life Coffee

 

Vilken var er första produkt och hur föddes den?

- När vi startade 2014 var det första kaffe vi rostade kenyanska Kamwangi. Det är fortfarande ett av de mest minnesvärda kaffen vi någonsin har druckit och ett av de bästa. Det påminde mig om den svarta vinbärssaft som min mormor brukade göra. Du kan glömma det i kaffekoppen och dricka det flera timmar senare, även kallt. Kenyanskt kaffe har ofta en tydlig bärsmak. Det här kaffet tog snabbt slut, men det kommer nya kenyanska kaffesorter varje år, så vi rekommenderar att du testar dem. Kenyanskt kaffe är sällan ekologiskt på grund av produktionssättet. Kaffet kommer från kooperativ med tusentals småbrukare i området, och det är nästan omöjligt att få dem alla att gå över till ekologiskt kaffe. Men de använder sällan några av de ingredienser som är förbjudna för ekologiska produkter, säger Lauri.

Vilken är er mest populära produkt och vad tror du är orsaken till dess popularitet?

- Våra kaffesorter varierar alltid med årstiderna, så ingen av våra produkter är permanent. Vi "brännmärker" inte heller våra kaffesorter, utan säljer dem som enskilda kaffesorter. När ett kaffe tar slut, så tar det slut och ersätts av ett annat kaffe. Så det är svårt att säga vilken som skulle vara mest populär. Generellt sett säljer etiopiskt kaffe bra. Den färska etiopiska skörden kommer alltid i början av sommaren. De brukar vara riktigt balanserade och söta, med en stor fruktighet, du kan till och med känna lite blommighet. Och obs! Ja, vårt kaffe smakar alltid som kaffe, men du kan alltid hitta några av de ovan nämnda smakerna :) påminner Lauri med glimten i ögat.

 

Ruohonjuuri Good Life Coffee

 

Vem rekommenderar du kaffen till?

- För alla kaffedrickare. Oavsett om du föredrar en ljusare eller mörkare rostning kan du säkert hitta ett bra alternativ mellan dessa två. Båda kaffen är också goda så som det är eller med havremjölk, beroende på vad du föredrar. Och även om jag talar mycket om kaffets olika nyanser osv., var inte rädd för att se dem som något annat än kaffe. De kommer alltid att smaka som kaffe, men de har olika smaknyanser, precis som viner.