I jakten på en äkta olivolja, -8 tips för att hitta rätt

Det finns många olika olivoljor på marknaden, och många av dem kan du gott lämna på hyllan. Olivoljan hör tyvärr till de mest förfalskade matvaror världen runt som hämtar in stora vinster för matfuskare varje år.

Hur kan man då känna igen en äkta olivolja? Ta del av våra 8 tips nästa gång du ska handla en äkta olivolja.

I jakten på en äkta olivolja, -8 tips för att hitta rätt

Det finns många olika olivoljor på marknaden, och många av dem kan du gott lämna på hyllan. Olivoljan hör tyvärr till de mest förfalskade matvaror världen runt som hämtar in stora vinster för matfuskare varje år.

Hur kan man då känna igen en äkta olivolja? Ta del av våra 8 tips nästa gång du ska handla en äkta olivolja.

 

1. SMAK

- En högkvalitativ olivolja känner du igen i både smak och arom. Dock är det lite knepigt, eftersom vi inte kan öppna flaskorna i butiken förrän vi köper dem, berättar olivoljeexperten Timo Tyynysniemi.

- En kvalitativ olivolja har en aningen bitter, spetsig smak men som i stort sätt ändå är behaglig. En god och färsk olivolja som har alla näringsämnen bibehållna lämnar en aningen pirrig känsla i halsgropen, tipsar Tyynysniemi.

Färgen kan lättare förfalskas än smaken. Är du van att smaka på olivolja kommer du snabbt att känna igen en kvalitativ olja. 

2. KVALITÉ OCH BÄST FÖRE - DATUM

Nu när du står framför olivoljehyllan i butiken lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid etiketten. Talar vi om en extra jungfru olivolja som är kallpressad direkt ur oliverna, extraherad under en temperatur på 27 grader och som är fri från tillsatser? Bäst före datumet berättar om hur fräsch oljan egentligen är. En extra jungGru olivolja håller 1,5 - 2 år från att den har blivit pressad. Ju fräschare olja, desto längre tid till bäst före-datumet. 

3. URSPRUNGSINFORMATION

Läs igenom informationen på flaskan noggrant. Det bör finnas märkningar om oljans ursprungsland. Märkningar som “buteljerad i EU” eller “producerad inom EU” är tyvärr inte tillräckliga tecken på en kvalitativ olja. Ju mera detaljerad informationen du hittar på flaskan är desto större chans för att du fyndat en kvalitativ olivolja.  

- Oljans spårbarhet berättar om oljans höga kvalité och äkthet. T.ex. Terra Cretas olivolja som säljs på Happy Food Store är ett utmärkt exempel på en högkvalitativ olivolja som är spårbar ända tillbaka till odlingarna. 

4. FÖRPACKNING

Även förpackningen spelar roll eftersom olivoljan håller bäst i en mörk glasflaska. Eftersom ljuset är en av olivoljans största “fiende” är den mörka glasflaskan (eller alternativt en plåtflaska) det bästa alternativet för att olivoljan ska hållas i form.  Plastflaskor bör undvikas eftersom oljan inte håller lika länge och dessutom kan det lossna oönskade partiklar eller smak i oljan. Välj därför rätt förpackning och öka chansen för att välja en suverän olivolja! 

5. OLJANS FÄRG

Färgen på en kvalitativ olivolja kan variera från mörkgrön till gyllengul. Färgen bestäms av de specifika oliverna samt när de skördas. T.ex. så får oljan en grönare färg om oliverna pressas i början av skördesäsongen. En högkvalitativ olja kan således ha många olika färger, men det är bra att komma ihåg att en högkvalitativ olja aldrig är genomskinlig. 

6. DOFT

- En kvalitativ olivolja doftar grönt och fruktigt, nästan lite som nyklippt gräs, berättar olivoljeexperten Timo Tyynysniemi.

 7. KONSISTENS

En kvalitativ olivolja är aldrig vattnig utan tjock i sin viskositet. 

8. MÅNGA OLIKA GRADER AV KVALITÉ

Det finns många olika grader av kvalité när vi beskriver en äkta olivolja. Olivolja kan grovt klassas i fyra huvudgrupper:

Den högsta kvalitetsgruppen är extra jungfru (extra virgin) olivolja som också den har variationer. På grund av sitt dyrare pris är dessa extra jungfru-olivoljor oftast kategorin där det största fusket sker. Sämre olivoljekvaliteter förfalskas till att verka mera som extra virgin olivoljor.

Näst högsta kvalitetsgruppen består av jungfruolivolja, sedan följer “olivolja” och till sist renad olivolja.

 

OLIVOLJA - BRA FÖR DIN HÄLSA

En högkvalitativ och kallpressad ekologisk olivolja kittlar inte bara smaklökarna, den är dessutom bra för hälsan. Du får hälsomässigt mest nytta av oljan då du använder den regelbundet, helst dagligen. Olivoljan håller öppnad endast i några månader och efter det börjar den brista i kvalité och näringsämnen.

- Olivoljan är ju ett funktionellt livsmedel som enligt mig även kan kallas till superfood. Olivoljan innehåller viktiga fettsyror, såsom omega 3-, 6- och 9 samt palmitinsyra. Olivoljan är även en utmärkt källa till E-vitamin.  Den hjälper bl.a. till att förhindra förhårdning av blodkärl och personer som använder olivolja har mindre risk att insjukna i hjärt- och blodkärlssjukdomar samt högt blodtryck, berättar Tyynysniemi.

 

TERRA CRETA - DET BÄSTA AV OLIVOLJOR 

Terra Cretas populära olivolja som även säljs hos Happy Food Store är en äkta kallpressad jungfru olivolja. Vad är det som är så speciellt med den här oljan?

- Terra Cretas olivolja är spårbar ända till odlingarna. Oljan är tillverkad av små Koroneiki-oliver. Det som är så fantastiskt och unikt med denna olja är dess egenskap att lyfta fram olika råämnens smak i maträtter. I mitt eget kök är Terra Cretas olivolja en stark komponent som binder smaker och kryddor samman och lyfter maträtterna till en helt ny höjd, förklarar Tyynysniemi ivrigt.

Oliverna som används för att producera Terra Cretas olivolja kommer från småodlare som betalas ett ordentligt pris för ett gediget arbete och en smäcker skörd. Eftersom Terra Creta har höga krav på sin färdiga olivolja accepteras inte vilka odlare eller olivsorter som helst.

Koroneiki-oliverna plockas skonsamt från olivträd med respekt för naturen, antingen för hand eller med en maskin som liknar en kratta. I Terra Cretas moderna och ekologiska produktionsanläggning pressas oliverna snabbt till olja och alla överlopps ingredienser återanvänds. T.ex. olivträdens blad utnyttjas som föda för djuren i närbelägna gårdar och olivernas tvättvatten återanvänds för att vattna olivträden. I produktionsanläggningen används även solpaneler och speglar för att “styra” solstrålarna in.

- Åtta timmar efter att oliverna fraktats från småodlarna är Terra Cretas olivolja färdig i flaska. Vår produktionsprocess är snabb, vilket bidrar positivt till kvaliteten, berättar Tyynysniemi

En annan unik aspekt med Terra Cretas olivolja är att flaskans etikett direkt berättar vilken gård oliverna kommer ifrån som använts för att pressa den specifika flaskans innehåll. Man kan även få tillgång till laboratorieundersökningar som utförts på oljan.

 

OLIVOLJA FÖR HYN 

Olivolja är en typisk ingrediens i många hudvårdsprodukter. Redan forntida greker, romare och egyptier använde olivolja i sina skönhetsrutiner. Olivoljan skyddar och ger näring till hyn och kan även användas till att rengöra hyn. Bre ut olja efter duschen på handukstorr hy. Oljan bildar då en oljelik hinna på hyn som binder fukt.

I jämförelse med andra oljor innehåller olivolja högsta halt av skvalan. Skvalan främjar hudcellernas förnyelse, hjälper till att reparera ärr och att vårda utslag.

En kvalitativ olivolja är rik på antioxidanter och E-vitamin, vilket gör den till en ypperlig anti age-produkt. Olivoljan kan även användas i hårbottnen för att motverka uppkomsten av mjäll, antingen som den är eller tillsammans med andra växtoljor. Prova även att stryka lite olivolja på torra och kluvna hårtoppar. 

Prova även olivolja för dina naglar. Olivoljan både skyddar och vårdar nagelbanden.

 

Olivoljan har otaliga användningsmöjligheter även för hyn, men Tyynysniemi rekommenderar olivoljan i första hand för internt bruk.

- En äkta, kvalitativ olivolja är en naturlig delikatess med många hälsofördelar, sammanfattar Timo Tyynysniemi.

 

Fynda TerraCretas prisbelönta, ekologiska extra jungfru olivolja här >>