Puhdistamo, -superfoods med stort hjärta!
"Låt maten bli din medicin och medicinen din mat” - Hippocrates
Puhdistamo är mest känd hos Happy Food Store för sitt effektiva Trippel Magnesium! Vad är historien bakom företaget?
"Låt maten bli din medicin och medicinen din mat” - Hippocrates
Puhdistamo är mest känd hos Happy Food Store för sitt effektiva Trippel Magnesium! Vad är historien bakom företaget?
Puhdistamo etablerades år 2008 då ett kompisgäng som var ytterst intresserade av ren och näringsrik kost började importera superfoods till Finland. Superfoods var på den tiden ett sällsynt begrepp i motsats till idag och då rådde det även stor brist på glutenfria produkter.
- Puhdistamo startades även delvis på grund av ett sjukdomsfall. En av grundarnas fruar fick en stark allergisk reaktion av en antibiotikakur och blev intagen på intensiven. Det blev allt svårare att hitta mat som inte orsakade livshotande reaktioner med påföljd av fler sjukhusvistelser. Efter att ha prövat olika alternativ med både lyckade och misslyckade resultat fick vi till slut hjälp av starka mjölksyrabakterier och enzymer. Probiotikan vi började använda hette Doktor Ohhiras OM-X, som på den tiden ännu inte såldes i Finland samt Enzymedicas Digest Gold-matsmältningsenzymer. Dessa två produkter hör ännu idag till sortimentet och är kvar för att stanna. Det är otroligt hur vi fått fin feedback på hur dessa produkter hjälper till vid olika mag- och tarmrelaterade problem, berättar Jere Laiho från Puhdistamo när han blickar tillbaka på företagets historia.
Puhdistamos första produkter bestod av superfoods, eller supermat, d.v.s. mat med högt näringsvärde, såsom gojibär, kokosolja, toco och risprotein.
- Gojibären representerar det som vi tycker att en “superfood” är. I ett litet gojibär, finns det en otrolig mängd av fina näringsämnen, t.ex. lika mycket protein som i keso och ändå så är det “bara” ett litet bär. Toco visade sig vara ett bra alternativ för mjölk i bakning och risprotein ett rent vegetabiliskt protein vid sidan av de sämre vassleproteinerna på den tiden, berättar Laiho.
De nyttigaste pärlorna från världens många håll och kanter
Varje kultur har sin egen kulinariska och näringsmässigt dyrbara skatt! Kulinariska kultuarv! Ta Ecuador som exempel där kakaobönor i tiderna använts som pengar eller Thailand som är känt för sitt kokosvatten. Filippinerna är kända för sin kokosolja och i de nordiska skogarna hittar vi sprängticka, dvs. chaga som också kallas svart guld.
Puhdistamos filosofi är att hämta hem olika nationers kulturskatter och ställa dem till allas förfogande samt naturligtvis främja den finländska exporten, berättar Laiho stolt. Puhdistamos vision är att importera nyttiga, ekologiska matprodukter utan tillsatser och spannmål. Det vore fint om de olika energidryckerna och Coca-colan kunde ersättas med bättre alternativ som ex. kokosvatten och kombucha.
Kvalitet för kvantitet
Puhdistamo är känt som ett etiskt företag och som i grund och botten känner till produkternas ursprung och produktionsförhållanden.
- Ända sedan vi grundade Puhdistamo har toppenkvalité varit en grundläggande sten i verksamheten. Alltid när du ser Puhdistamos logga på en produkt så kan du vara säker på att produkten är den bästa i sin kategori, lovar Jere.
För Puhdistamo är det viktigt att kunderna själva kan kontrollera produktens information och ursprung för partiet i fråga. Lättaste sättet är att gå in på www.puhdistamo.fi/laatutakuu (tyvärr endast på finska för tillfället) och mata in det 8-siffriga partinumret, som du hittar i bottnen på förpackningen. Nätsidan hämtar sedan alla undersökningar och detaljer från databasen. Du hittar t.ex. studier på tungmetallhalter samt mikrobiologiska analyser för specifika produktpartier.
En pionjär inom superfoods
Puhdistamo är en pionjär inom superfoods i Finland, kanske till och med den första på marknaden. Även framtiden ser ljus ut. Intresset för en ren och nyttig kost blir hela tiden populärare.
- I Finland växer hälsomegatrenden starkt just nu. En gren i denna trend är en möjligast ren, etisk och spårbar samt näringsrik kost. I samma megatrend kan vi även se den psykiska och andliga hälsan, hälsa med mätningar samt kvalitativ nattsömn. Kosten är kanske en av de största trenderna och lättaste att följa med, med superfoods i spetsen, berättar Jere.
- I dagens läge är det allt fler som är medvetna om hälsoriskerna med tillsatser samt den etiska aspekten om matens ursprung växer explosionsartat.Förutom kvalitet är de färdiga kombinationsprodukterna och blandningarna, såsom kollagendryckspulver och smoothiemixpulver oerhört populära. Även intresset för snacks och drycker som är lätta att slänga i sig som t.ex. kokosvatten och kombucha, ökar nu i snabb takt, fortsätter Laiho.
Kokosvatten är en stjärnprodukt!
Puhdistamos mest populära produkt förutom Trippelmagnesiumet är förstås kokosvattnet - “En del av Thailands paradis”.
- Jag minns för några år sedan när kokosvattnet importerades i stora mängder till Finland. Vi hade ingen aning om hur produkten skulle bli mottagen men vi hade en stark tro på att det skulle gå bra. Just nu är kokosvattnet så populärt att efterfrågan långt överskridit våra förväntningar, säger Jere.
Puhdistamo strävar efter att skapa nytt och erbjuda nyttigare alternativ till konsumenterna. Just nu är den nya favoritprodukten kombucha. - En fermenterad mjölksyrabakteriedryck. Den smakar nästan som lemonad och är baserad på fermenterat te som innehåller ca 1 miljarder goda bakterier som din tarm också kommer att tycka om.
- Vårt nästa mål är att få ungdomarna att dricka kombucha istället för Coca-Cola, planerar Jere