Tarmen och välmående - varför är det viktigt med tarmhälsan?

Den goda nyheten är att du kan göra stor skillnad för din tarmhälsa genom dina levnadsvanor. Ibland hör man folk kalla tarmen för kroppens "andra hjärna", men vad betyder det egentligen?
Tarmen och hjärnan kommunicerar bland annat via nervsystemet, och på så sätt påverkar mikroberna i tarmen även hjärnans funktion. En välbalanserad tarmflora har en positiv effekt på hjärnans funktion, till exempel genom humör och koncentration. I dag finns det redan en mängd forskning om kopplingen mellan till exempel depression och tarmbakterier.
Varför är tarmhälsa så viktigt?
- Välbefinnande är en fråga om hela kroppen. Det finns tusentals bakteriearter i tarmen och den mikroflora som de bildar spelar en viktig roll för vår hälsa. Förändringar i bakterierna bidrar till många sjukdomar samt depression och ångest. En frisk tarm möjliggör upptag av näringsämnen och därmed allmänt välbefinnande. För många sjukdomar kan vi alltså rikta vår uppmärksamhet mot vår tarm, berättar Eijaliisa Koivu, som är en kostrådgivare.
Vad är kopplingen mellan tarmen och hjärnans funktion och/eller humör?
- Tarmen är full av nervceller och neurotransmittorer som fungerar på samma sätt som hjärnan. Information färdas åt båda hållen mellan tarmen och hjärnan. Den längsta nerven i människokroppen, den parasympatiska vagusnerven, transporterar information från tarmen till hjärnan. I tarmen är mikrofloran involverad i produktionen av neurotransmittorer som bland annat påverkar vårt humör. Så genom att ta hand om din tarm tar du också hand om dina stressnivåer, din hjärna och ditt humör, berättar vår kostrådgivare, och förklarar kopplingen mellan tarm och mental hälsa.
Hur tar du hand om din tarm?
- En regelbunden måltidsrytm och ett stressfritt liv är grundläggande för tarmhälsan. Matsmältningskanalen behöver vila från arbetet. Därför är det bra att ta det lugnt vid måltiderna och tugga noggrant, eftersom de första enzymerna redan deltar i matsmältningsprocessen i munnen, dvs. i saliven. Fiberrika grönsaker som kål och spenat är bra för tarmen. Frukt och grönsaker som tomater, paprika och citroner är också bra för matsmältningssystemet. Tarmens bakterieflora gillar surmjölksprodukter som yoghurt och surmjölk. Fermenterade grönsaker som surkål, kimchi och kombucha är också bra för tarmen. Tarmen, liksom hela kroppen, behöver bra fetter, som finns i fisk, nötter och avokado. Sparris, purjolök, lök och vitlök samt svartrot, cikoria och jordärtskockor är också bra för bakterierna. Fibrer uppskattas av tarmen, råder kostrådgivaren.
Varför talas det så mycket om tarmhälsa idag?
- Man har insett hur viktig tarmen är för välbefinnandet. Folk börjar också uppmärksamma vilken typ av näring som är bra för tarmen. Vi vet att fermenterade livsmedel har en positiv inverkan. Man har lärt sig mycket om bakteriernas betydelse och hur man kan koppla olika kostvanor till sjukdomar.
Vid nästan vilket problem som helst är det värt att ta hänsyn till tarmens och leverns tillstånd. De spelar stor roll för både enstaka besvär och för det allmänna välmåendet, berättar vår kostrådgivare Eijaliisa, som är glad över den uppmärksamhet som tarmen får idag.